Ο FDA έδωσε θετική εισήγηση για την άδεια χρήσης του εμβολίου της Moderna, για να γίνει το δεύτερο που παίρνει έγκριση μετά από αυτό της Pfizer.

Οπως αναφέρουν το Bloomberg και η USA Today, ο FDA ενέκρινε ομόφωνα (20-0 ψήφοι) την άδεια να χορηγηθεί στους πολίτες των ΗΠΑ το εμβόλιο της Moderna, κάτι που πλέον αναμένεται να συμβεί την άλλη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων απ’ όσα έχουμε δει ως τώρα», είπε ο Δρ. Στίβεν Πέργκαν, μέλος της επιτροπής και ειδικός σε θέματα εμβολιασμού του Κέντρου Ερευνών Φρεν Χάτσινσον στο Σιάτλ. «Πρόκειται για αξιοθαύμαστο επιστημονικό επίτευγμα» είπε με την σειρά του ο Δρ. Τζέιμς Χίλντρεθ για το φάρμακο. «Το να έχουμε δύο εμβόλια μέσα στον Δεκέμβριο είναι εντυπωσιακό επίτευγμα» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του FDA. Στίβεν Χαν, αναμένεται εντός της ημέρας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και από την Δευτέρα να βγει το εμβόλιο στην αγορά.

Το εμβόλιο της Moderna θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ενήλικες

Οπως σημειώνει η USA Today, το εμβόλιο της Moderna προορίζεται να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ενήλικους ασθενείς. Θεωρήθηκε πιο ασφαλές να μην χρησιμοποιηθεί σε ανήλικους καθώς δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να δουν αν είναι ασφαλής η χορήγησή του σε αυτούς, ενώ εκτός λίστας εμβολιασμού είναι και οι έγκυες, αλλά και όσες γυναίκες θηλάζουν, αλλά και άτομα με ασθένειες όπως HIV. Συνολικά στις έρευνες του Moderna μετείχαν 30.000 εθελοντές, με το εμβόλιο να έχει αποδειχθεί 94% αποτελεσματικό. Να τονιστεί πως στην ΕΕ η έγκρισή του αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου καθώς τότε θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.