Συνέντευξη σε Μέσο της πατρίδας του παραχώρησε ο Λάσλο Μπόλονι, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς που έγινε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Παρί Σεν Ζερμέν-Μπασάκσεχιρ για το Τσάμπιονς Λιγκ με αρνητικό πρωταγωνιστή τον διαιτητή Κολτέσκου.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού που γνωρίζει ρουμανικά τόνισε ότι ο Ρουμάνος διαιτητής δεν χρησιμοποίησε λέξη με ρατσιστική διάθεση.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μπόλονι

«Μιλάω ρουμανικά όσο καλά και τη γλώσσα της μητέρας μου, τα ουγγρικά. Μιλάω γαλλικά, θεωρώ πολύ καλά. Τα αγγλικά μου είναι σε καλό επίπεδο, όπως και τα πορτογαλικά. Όταν εκφράζεσαι ρατσιστικά, η προφορά σου, η γλώσσα του σώματος, οι λέξεις, όλα προδίδουν ότι κάνεις κάτι άσχημο, προσβλητικό. Εγώ, θα επαναλάβω ότι μιλάω άπταιστα ρουμανικά. Το γεγονός ότι κάποιος λέει στα γρήγορα “ο μαύρος” για να υποδείξει ένα πρόσωπο, δεν μπορεί ποτέ να είναι ρατσιστικό.

Η έκφραση του Κολτέσκου δεν δείχνει κανένα σημάδι μίσους ή προσβολής για τον άνθρωπο στον πάγκο της τουρκικής ομάδας. Ένα μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την κατάσταση και θέλω να το καταλάβετε, είναι ότι στα ρουμανικά η λέξη μαύρος περιγράφει ένα χρώμα. Ο Κολτέσκου δεν λέει αράπης, μία έκφραση που στα αγγλικά έχει ρατσιστική διάθεση, ούτε λέει σκούρος, που στα ρουμανικά είναι προσβλητική λέξη. Ο Κολτέσκου χρησιμοποιεί μία ρουμανική λήξη, η οποία παρεξηγείται απ’ όσους την ακούνε. Σε αυτό στάθηκε άτυχος ο Ρουμάνος.

Για τη δημόσια κατακραυγή, η οποία είχε μόνο μία προέλευση, την πολιτική ορθότητα, ένα θα κάνω. Έχω ένα δικηγόρο στη Γαλλία και σκέφτομαι να γράψω μία επιστολή με τη βοήθεια του, για τη στείλω στη FIFA και στην UEFA. Θα εξηγήσω στις δύο συνομοσπονδίες ότι οι διαιτητές που ήταν στο Παρκ Ντε Πρενς, δεν είχαν ρατσιστική συμπεριφορά και αυτό που συμβαίνει, μπορεί να τους καταστρέψει. Θα κουβαλάνε μία ζωή το στίγμα αυτού του επεισόδιου. Με αυτή την επιστολή, θα γράψω και κάτι άλλο. Ότι κάποιοι άνθρωποι στη Ρουμανία οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως ρατσιστή τον Κολτέσκου, σιωπούν όταν συμβαίνουν πραγματικά φαινόμενα ρατσισμού.

Για παράδειγμα, είχα πάρει τηλέφωνο τον πρόεδρο της ρουμανικής ομοσπονδίας και τον ρώτησα εάν αποδέχεται τη ρατσιστική επίθεση που είχαν δεχτεί παίκτες της Στεάουα Βουκουρεστίου, αφού νίκησαν τη Σέπσι στον τελικό του Κυπέλλου Ρουμανίας. Ακόμα περιμένω την απάντηση του»