Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 το “ταμπελάκι” μπροστά απ’ το όνομα του Πιέρ Ντρεοσί στον Παναθηναϊκό, θα αναγράφει ως τίτλο “γενικός διευθυντής”. Τύποις, διότι στην ουσία του ρόλου του δεν θα είναι ένας γενικός διευθυντής με τις αρμοδιότητες που είχε π.χ. ο -τελευταίος γενικός διευθυντής της ΠΑΕ- Αγησίλαος Τουμαζάτος, ο οποίος είχε “κλειδωμένο” στο χαρτοφυλάκιό του, όλο το “πακέτο” των οικονομικών και της οργάνωσης των γραφείων του “τριφυλλιού”.

Ο κύκλος αρμοδιοτήτων του Γάλλου θα είναι πολύ πιο διευρυμένος και καθαρά ποδοσφαιρικός. Θα είναι ένας πολύ πιο ισχυροποιημένος “αθλητικός διευθυντής” ή για να τεθεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, ένας ποδοσφαιρικός “General Manager”.

Με αρμοδιότητες που θα ομοιάζουν με αυτές που έχει ένας GM στο NBA και (σε πιο χαμηλά στάνταρ) στην Premier League. Κοντολογίς, ο Ντρεοσί θα είναι το “αφεντικό” στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ο έχων την πλήρη ευθύνη του αγωνιστικού κι όλων όσων “συνδέονται” με αυτό.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Στο “πακέτο” των αρμοδιοτήτων του θα είναι:

-Η οργάνωση όλου του ποδοσφαιρικού τμήματος και η περαιτέρω στελέχωσή του σε θέσεις που ο ίδιος θα κρίνει ότι χρειάζεται ενίσχυση.

-Θα έχει καθημερινή παρουσία στο Κορωπί. Ήδη ετοιμάστηκε το γραφείο του στο “Γ. Καλαφάτης” (εκεί που ήταν πριν του Ρόκα), το οποίο βρίσκεται δίπλα σε αυτό του Μπόλονι, ενώ θα έχει άμεση επαφή με τα αποδυτήρια, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα και ομαλότητα. Ότι ΔΕΝ έκανε κοινώς ο Καταλανός, πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού που απέφευγε κάθε επαφή και “σύνδεση” με τα αποδυτήρια, σ’ αυτούς τους 11 μήνες παρουσίας του στους “πράσινους”.

-Θα είναι ο υπεύθυνος του μεταγραφικού σχεδιασμού, λειτουργώντας σε άμεση συνεργασία με τον προπονητή. Ο Ντρεοσί θα είναι εκείνος που θα εντοπίζει και θα προτείνει παίκτες στις θέσεις που θα κρίνει ο Μπόλονι, γνωρίζοντας από πριν τα οικονομικά όρια και το “ταβάνι” για κάθε κίνηση απ’ την πλευρά της ιδιοκτησίας.

-Θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τις συζητήσεις για τις ανανεώσεις, τις αποδεσμεύσεις και τις πωλήσεις και θα έχει τον τελευταίο λόγο (μαζί με τον Αλαφούζο) σε όλες τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την ποδοσφαιρική ομάδα.

-Θα έχει βασικό λόγο και στον τρόπο λειτουργίας της Ακαδημίας, όπου δεν αποκλείεται απ’ τις αρχές του νέου έτους να ξεκινήσουν ορισμένες αλλαγές, όχι στον τρόπο δουλειάς και στο πρόγραμμά της, αλλά στην οργάνωση, τη δομή της και τη φιλοσοφία της.

-Στις πρώτες συζητήσεις με την ιδιοκτησία, ο Ντρεοσί τόνισε πως θα πρέπει να γίνει μία πλήρης αναδιοργάνωση του τμήματος σκάουτινγκ και του τρόπου με τον οποίο θα αναζητά ποδοσφαιριστές ο σύλλογος, τονίζοντας πως είναι κομβικό σημείο για κάθε κλαμπ. Ναι, παλιά «πονεμένη» ιστορία αυτό το κομμάτι, όμως ο Γάλλος δείχνει πως θέλει να βάλει βάσεις για να γίνει «κανονικός» ο Παναθηναϊκός σ’ αυτό κομμάτι.

-Οι επαφές του πάνω σε οργανωτικά ζητήματα, θα είναι online με τον Αλαφούζο. Παράλληλα, φέρεται να έχει λάβει ήδη δεσμεύσεις απ’ την ιδιοκτησία, πως όλα όσα θα εισηγηθεί για την οργάνωση και λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, θα υλοποιηθούν σε απόλυτο βαθμό ως προς το οικονομικό σκέλος.

ΠΡΩΤΑ ΘΑ “ΑΔΕΙΑΣΕΙ”

Πηγαίνοντας τώρα στο κομμάτι των μεταγραφών, είναι σαφές πως οποιαδήποτε κουβέντα για τις κινήσεις της ομάδας είναι πρόωρη για να μπει στο τραπέζι.

Ο Παναθηναϊκός θα κάνει κινήσεις (και) τον Ιανουάριο (όχι πάντως στη λογική του “ξηλώματος”), αφού πρώτα όμως “αδειάσει” σημαντικά το ρόστερ του. Κάτι που έχει ζητήσει και ο Μπόλονι, θεωρώντας πως αυτή τη στιγμή το δυναμικό της ομάδας είναι πολύ μεγάλο για να δουλέψει με τον τρόπο που θέλει. Θα γίνει λοιπόν προσπάθεια μείωσης του ρόστερ, είτε με αποδεσμεύσεις όσων ο Ρουμάνος τεχνικός θεωρεί πως είναι εκτός του πλάνου, είτε με δανεισμούς κάποιων νεαρών ποδοσφαιριστών για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, είτε ακόμη και με πωλήσεις. Ειδικά σε ότι αφορά τελευταίο σκέλος, θεωρείται δεδομένο πως θα γίνουν μία με δύο πωλήσεις κατά την περίοδο του χειμερινού “παραθύρου”.

Από εκεί και πέρα, τα “ραντάρ” είναι ήδη… ανοικτά για την απόκτηση μπακ, χαφ και εξτρέμ συν ότι άλλο προκύψει ως “κενό” μετά από πώληση.

Η δε παρουσία του Ντρεοσί, “ανοίγει” πλέον για το “τριφύλλι” και τη γαλλο-αφρικανική αγορά. Μία αγορά με την οποία ο Παναθηναϊκός δεν είχε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά στα παρελθόν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) διότι δεν είχε τον κατάλληλο άνθρωπο για να την προσεγγίσει.

Και ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες (Ligue2) υπάρχουν χρυσές ευκαιρίες και πολλοί ταλαντούχοι παίκτες σε μικρές ηλικίες, που θα μπορούσαν να έχουν σημαντική μεταπωλητική αξία.