Διορθωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί στα επίπεδα των 1.230 μονάδων, ενώ με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο, η διάθεση κατοχύρωσης των μετεκλογικών κερδών είναι επί του παρόντος συγκρατημένη και διατηρεί την αγορά κοντά στα υψηλά 9ετίας που κατέκτησε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.229,57 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,54% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,54%) και της Aegean Airlines (+0,92%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-1,75%), της Τέρνα ενεργειακή (-1,55%), της Εθνικής (-1,41%) και της Eurobank (-1,08%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 1,05%, ενώ από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,37%) και των τροφίμων (+0,27%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-1,50%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,32%).

Ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει από τις αρχές του 2023 πάνω από 32%, ενώ ειδικά οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν κέρδη πάνω από 57%. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, έστω και αν συγκυριακά βγαίνουν πωλήσεις σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει.

Εν τω μεταξύ, με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς επικρατεί διάχυτη αβεβαιότητα σχετικά με την έγκριση της προσωρινής συμφωνίας για την αύξηση του αμερικανικού χρέους από το Κογκρέσο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξης του 0,03%. Ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης καταγράφει κέρδη 0,29% αυτή την ώρα. Αμετάβλητος με οριακές απώλειες είναι ο FTSE 100 του Λονδίνου, έπειτα από τη χθεσινή αργία ενώ σημαντική πτώση της τάξης του 0,46% καταγράφει ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού.

Η νευρικότητα προκλήθηκε από τη χθεσινή στάση μιας μικρής μερίδας Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου που δήλωσαν ότι θα εναντιωθούν στη συμφωνία για αύξηση του χρέους.

moneyreview.grΑκολουθήστε το Money Review στο Google News