Ανάπτυξη 1,4% περιμένει για το 2023 στην Ελλάδα η UniCredit, με παρόμοιους ρυθμούς (1,5%) για το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης που έχουν εκταμιευτεί έως τώρα (περίπου 11 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις) αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των επενδύσεων, ενώ η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση του εισοδημάτων των εργαζομένων και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. 

Έπειτα από τις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση), η UniCredit περιμένει μια ήπια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, που θα αντανακλά την επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στα τέλη του περασμένου έτους.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι αναλυτές επισημαίνουν τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από το 5% του ΑΕΠ το 2021 περίπου στο 1% του ΑΕΠ το 2022 (έναντι στόχου για 1,6%), λόγω της ανάκαμψης των φορολογικών εσόδων και των χαμηλότερων των προβλέψεων δαπανών για μέτρα στήριξης έναντι του ενεργειακού κόστους. Αντίστοιχα, το χρέος εκτιμάται ότι έχει μειωθεί πάνω από 25 μονάδες, στο 170% του ΑΕΠ.

«Συνολικά, αυτό το αποτέλεσμα δίνει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να φέρει το πρωτογενές ισοζύγιο σε πλεόνασμα, όπως σχεδιάζει, φέτος, αν και η ευνοϊκή επίδραση από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερη», επισημαίνουν οι αναλυτές.Ακολουθήστε το Money Review στο Google News