Για ζημιές που ενδέχεται να φθάσουν έως το 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,6 δισ. δολάρια) προειδοποίησε ότι θα καταγράψει το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Credit Suisse. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ελβετική τράπεζα, στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου αναμένει περαιτέρω εκροές από τα διαχειριστικά funds περιουσίας και ταυτόχρονη επιδείνωση του κλίματος των πελατών της.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχής της τράπεζας καταγράφει πτώση της τάξεως του 3,76% και βυθίστηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υποτονική δραστηριότητα, οι συνθήκες στις αγορές και οι συνεχιζόμενες πωλήσεις σε περιουσιακά στοιχεία από πελάτες και επιχειρήσεις θα επιφέρουν σημαντικές απώλειες στα τμήματα διαχείρισης περιουσίας και επενδυτική τραπεζική.

Έως τις Νοεμβρίου, οι καθαρές εκροές από τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σχεδόν στο 6% των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού στο τέλος του γ΄ τριμήνου. Ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε 84 δισ. ελβετικά φράγκα.  

«Οι μεγάλου εύρους καθαρές εκροές στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας, τη βασική δραστηριότητα της τράπεζας όπως και της Τράπεζας της Ελβετίας, είναι πολύ ανησυχητικές και είναι περισσότερο ανησυχητικό ότι η τάση αυτή δεν έχει ακόμη αναστραφεί», τονίζει ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής για τις τράπεζες στη Bank Vontobel στη Ζυρίχη. «Η Credit Suisse πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όμως αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις».

Τον περασμένο Οκτώβριο η Credit Suisse διά στόματος του διευθύνοντα συμβούλου της Ούρλιχ Κέρνερ, προειδοποίησε για ζημίες το δ΄ τρίμηνο και πως θα επιστρέψει σίγουρα σε κερδοφορία από το 2024.

Η μείωση σε καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας και τις επαναλαμβανόμενες προμήθειες για το τμήμα διαχείρισης περιουσίας, όπως είχε τονίσει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News