Συνεχίζεται στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση ή κατά πολλούς το «φιάσκο» με το νέο τέλος για το φυσικό αέριο και τη σύγχυση που προκαλεί ως προς το ποιες εταιρείες ενέργειας είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης που θα προκύψει από αυτό.

Ήδη ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει εξαγγείλει την επανεξέταση των νομικών κριτηρίων απονομής του, με τον καγκελάριο να συμφωνεί. Την ίδια ώρα όμως αυξάνεται ολοένα περισσότερο και η πίεση προς τη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων για την λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της εκτίναξης του κόστους ενέργειας.

Κοινή επιστολή προς Χάμπεκ για περαιτέρω στήριξη

Σειρά αυτό το Σαββατοκύριακο έχει η Ένωση Εταιρειών Στέγασης από κοινού με Ενώσεις Προστασίας Καταναλωτών καθώς και την Ένωση Δημοτικών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες με επιστολή τους προς τον Ρόμπερτ Χάμπεκ απευθύνουν άλλη μια ηχηρή έκκληση για νέα μέτρα ελάφρυνσης κυρίως με τη μορφή ενεργειακών και στεγαστικών επιδομάτων. Στόχος, όπως λένε, είναι να διασφαλιστούν ομαλές «οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις» τον χειμώνα.

Θεωρούν «σωστό βήμα» τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ωστόσο κρίνουν το μέτρο ανεπαρκές. Σύμφωνα με το δίκτυο n-tv προτείνουν ως βραχυπρόθεσμο μέτρο μια μείωση στο κόστος των κοινόχρηστων φέτος –τα οποία στη Γερμανία είναι συνήθως υψηλά- καθώς και ένα διαβαθμισμένο βάσει κοινωνικών κριτηρίων ενεργειακό επίδομα για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Ένα ακόμη μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις τους είναι η στήριξη επιχειρήσεων με στόχο τη διασφάλιση της ρευστότητάς τους και της αποφυγής αδυναμίας πληρωμών. 

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας;

Την καθιέρωση ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζητά μέσω του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa ο Γεργκ Χόφμαν, επικεφαλής του ισχυρού γερμανικού συνδικάτου ΙG Metall.

O ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων την ιδέα πρόσθετων εφάπαξ ενεργειακών βοηθημάτων για συνταξιούχους, φοιτητές και ανέργους. «Χωρίς τιμές ενέργειας που είναι προσιτές, ενδέχεται να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή» αναφέρει ο Γεργκ Χόφμαν. 

Γεγονός είναι πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση επισπεύδει το «κλείσιμο» του τρίτου πακέτου ελάφρυνσης με γνώμονα όχι μόνο τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδήματα. Στα μέσα Σεπτεμβρίου επίκειται νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και συνδικάτων.

Προβλέψεις για πτωχεύσεις, «κόκκινα δάνεια» και ύφεση 

Την ίδια ώρα δυσοίωνες συνεχίζουν να είναι οι προβλέψεις επιφανών Γερμανών οικονομολόγων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. «Εάν μειωθούν οι ροές φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός μπορεί να ανέλθει σε διψήφια ποσοστά και η οικονομική παραγωγή πιθανότατα να μειωθεί κατά 3-4%. Σε μια τέτοια περίπτωση η Γερμανία θα μπορούσε να αναμένει πραγματική ύφεση το 2023» αναφέρει ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου Λάιμπνιτς, Κρίστοφ Σμιτ. Προς το παρόν πάντως το γερμανικό ινστιτούτο προβλέψει ανάπτυξη για τη Γερμανία της τάξης του 2,7%.

Τέλος τον κώδωνα του κινδύνου για κύμα πτωχεύσεων και γερμανικά «κόκκινα δάνεια», δεδομένου ότι πολλοί καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους, κρούουν ειδικοί από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως αναφέρει ενδεικτικά ο Πέτερ Κένινγκ, πρόεδρος του Συμβουλίου για Θέματα Καταναλωτών στο γερμανικό υπουργείο Προστασίας των Καταναλωτών, «ο κίνδυνος αφερεγγυότητας είναι ιδιαίτερα υψηλός για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που θερμαίνονται με φυσικό αέριο».

Πηγή: Deutsche Welle



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News