Ένα πρώτο πλοίο φορτωμένο με 7.000 τόνους δημητριακών και προστατευόμενο από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι νέες αρχές της πόλης που διορίσθηκαν από τη Μόσχα.

«Το πρώτο, έπειτα από μήνες, εμπορικό πλοίο απέπλευσε από το εμπορικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, 7.000 τόνοι δημητριακών αναχωρούν προς φίλες χώρες», ανέφερε στο Telegram ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της περιφέρειας, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι.

«Την ασφάλεια του φορτηγού πλοίου εξασφαλίζουν τα πολεμικά πλοία και τα ταχύπλοα της ναυτικής βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο Νοβοροσίσκ», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία κατηγορεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία ότι κλέβει τις ουκρανικές συγκομιδές σιταριού στις περιφέρειες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στη νότια Ουκρανία για να τις πουλήσει παρανόμως στη διεθνή αγορά. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε κλοπή.

Το Μπερντιάνσκ, ένα λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, κατελήφθη άθικτο από το ρωσικό στρατό από την αρχή της ρωσικής επίθεσης. Βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, η οποία έχει καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τη Ρωσία, όπως και η γειτονική περιφέρεια της Χερσώνας.

Η Μόσχα έχει διορίσει στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια «στρατιωτικές και πολιτικές διοικήσεις», όπως τις αποκαλεί, οι οποίες οργανώουν τον εκρωσισμό αυτών των ζωνών.

Οι εν λόγω διορισμένες αρχές λένε πως προετοιμάζουν την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία, όπως είχε γίνει το 2014 με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρίσκει νέους τρόπους για να «ξεγλιστρήσει» από το αντιικό Paxlovid της Pfizer ο κορωνοϊός

«Βαθύ κόκκινο» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Απώλειες άνω του 2% σε Φρανκφούρτη και Παρίσι

Η Γουινόνα Ράιντερ σε μια κατάθεση ψυχής: Ο χωρισμός με τον Ντεπ, η ψυχοθεραπεία, η κλοπή και η λύτρωση

Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr