Με άνοδο απαντάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην χθεσινή πτώση της τάξεως του 2,82%, μία πτώση που έφερε πολύ κοντά τη ζώνη των 810 μονάδων, καθώς στο χθεσινό κλείσιμο το ταμπλό έγραψε 815,27 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. 

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα επίπονα για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς απούσης της σημερινής συνεδρίασης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 5,48%.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα στην Ελλάδα δεν υπήρχε δράση εξαιτίας της αργίας του Αγίου Πνεύματος και οι απώλειες αυτές αφορούν μόλις δύο συνεδριάσεις: της Τρίτης (-4,60%) και της Πέμπτης (-2,82%). Η εικόνα θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν υπήρχε αλλαγή ρότας την Τετάρτη και τα κέρδη 1,96%. 

Αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι προς το καλύτερο σήμερα, η ελληνική αγορά θα καταγράψει την τρίτη χειρότερη εβδομάδα για το 2022, μετά τη βουτιά 11,35% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου και τη βύθιση την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου. 

Είναι μια εβδομάδα, στην οποία ήρθαν μια σειρά από επιτοκιακές αυξήσεις, κατά σειρά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τη Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την Τράπεζα της Αγγλίας (μόνο η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν ανέλαβε δράση). Είναι επίσης μια εβδομάδα στην οποία η αποσταθεροποίηση στην αγορά κρατικών ομολόγων, ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινητοποιηθεί και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Με τον θόρυβο πλέον από τις εξελίξεις της εβδομάδας να έχει καταλαγιάσει, ο Γενικός Δείκτης καταβάλει προσπάθειες να αγγίξει το +1%, έχοντας υπερπηδήσει τις 820 μονάδες και φθάνοντας στις 823,48 μονάδες.

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 4 εκατ. Τεμάχια.

Σε προσπάθεια να μαζέψει μέρος των χθεσινών απωλειών βρίσκονται και οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, κινούμενοι υψηλότερα κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα. 

Μετά τη χθεσινή βουτιά, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,54%, ενώ από τους κλαδικούς δείκτες ξεχωρίζουν αυτοί των κατασκευών και των τροφίμων και ποτών. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτή της Τέρνα Ενεργειακή έχει εκτιναχθεί κατά σχεδόν 9%, καθώς επανήλθαν οι αναφορές για εξαγορά από το fund της Αυστραλίας, Macquarie.

Η θετική αυτή αύρα έχει συνεπάρει μαζί και τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ενισχύεται κατά 4,63%. Με κέρδη 1,45% και 1,33% οι μετοχές των Coca Cola και ΟΤΕ, οι υπόλοιπες μετοχές κινούνται υπό του +1%. 

Στην αντίπερα όχθη, οι μετοχές των Quest και ΕΥΔΑΠ υποχωρούν κατά 1,24% και 1,13%, σε ήπια πτώση οι υπόλοιπες μετοχές. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών ανέβασε τα επιτόκια

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News