«Νωχελικά» έχουν επιστρέψει οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις αργίες για το Πάσχα, στην έναρξη της τρίτης εβδομάδας η οποία περιλμαβάνει αργία (η προηγούμενη είχε την αργία της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τα ευρωπαϊκά στις αργίες για το Πάσχα των Καθολικών).

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση της της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard and Poor’s σε ΒΒ+ από ΒΒ, που έφερε πλέον το ελληνικό αξιόχρεο μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση, οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στη Λεωφόρο Αθηνών με διαφορετική διάθεση από αυτή των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, διάστημα στο οποίο τα κέρδη του Χρηματιστηρίου ξεπέρασαν το 3,20%. 

Την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό χαμηλότερο του στόχου για 7%, ενώ στο 7,4% διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. 

Περί τις 11:30 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,15% στις 948,24 μονάδες. Ο τζίρος με την πρώτη ώρα συμπληρωμένη κινείται σε υψηλά επίπεδα πλησιάζοντας τα 34 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο -0,33%, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση του Mid Cap της τάξεως του 0,56%.

Παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Εθνικής (+0,25%) έχει συγκεντρώσει και σήμερα τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 3 εκατ. μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια φθάνοντας τον τζίρο στα 12 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δείκτης αποδυναμώνεται κατά 0,52%. Το ενδεχόμενο η μετοχή της Εθνικής να συμπεριληφθεί στους δείκτες MSCI έχει δημιουργήσει μια θετική αύρα η οποία και τροφοδοτεί την ανοδική της πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Η εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ είναι αυτή με την καλύτερη εικόνα μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap με άνοδο περί του 1,50%, ενώ ακολουθούν με ήπια κέρδη οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Jumbo. 

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Eurobank με απώλειες 2,21%, 1,82% και 1,50% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News