Ακόμα μια βραδιά άγριων επεισοδίων βίωσε το Σάββατο η νότια Σουηδία, ενώ συνεχίζεται αμείωτη η ένταση που έχουν προκαλέσει οι συγκεντρώσεις ενός ακροδεξιού κόμματος που χρησιμοποιεί ακραία ρητορική και σχεδιάζει να κάψει δημόσια ένα Κοράνι, σύμφωνα με την Guardian.

Σύμφωνα με την αστυνομία στην πόλη Λαντσκρόνα πάνω από 100 νεαρά -κυρίως άτομα – έστησαν οδόφραγμα σε δρόμο της πόλης και άρχισαν να πετούν πέτρες και να καίνε κάδους και οχήματα μετά την απόφαση να «μεταφερθεί» η προγραμματισμένη συγκέντρωση του δανικού κόμματος Stram Kurs από τη συγκεκριμένη περιοχή στο κοντινό Μάλμε, περίπου 45 χλμ. νοτιότερα.

Αργά το βράδυ η κατάσταση ηρέμησε κάπως στην πόλη, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών Αρχών, και ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί από τα χθεσινά επεισόδια.

La situation en Suède est terrifiante. Ce paradis se transforme en Pakistan. pic.twitter.com/rp2RSXnzD4— Damien Rieu (@DamienRieu) April 16, 2022

Η Κιμ Χιλντ, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στη νότια Σουηδία, είχε δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο ότι δεν μπορεί να ανακληθεί η άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης στην Λαντσκρόνα, αφού στη Σουηδία το επίπεδο κατάχρησης της ελευθερίας του λόγου για να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο είναι πολύ υψηλό. Το δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει κάτι πολύ ακραίο για να αγνοηθεί, είπε η Χιλντ στη σουηδική τηλεόραση.

Riots broke out in Linköping, Sweden yesterday following a scheduled quran burning by a Danish far-right politician. Police cars were looted & burned, 4 police were injured & police even withdrew from the area. Riots have spread to Norrköping & Rinkeby, Stockholm as well pic.twitter.com/2cco5MKwxS— Hugo Kaaman (@HKaaman) April 15, 2022

Οι εντάσεις και τα επεισόδια ανάμεσα σε αντιδιαδηλωτές, ακροδεξιούς διαδηλωτές και αστυνομικούς είχαν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη στη Στοκχόλμη και άλλες πόλεις όπου είχαν προγραμματιστεί ή πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις του Stram Kurs. Το βράδυ της Παρασκευής, οδομαχίες ξέσπασαν ανάμεσα σε οπαδούς του κόμματος και αντιδιαδηλωτές στην πόλη Ομπρέρο, όπου το δανικό κόμμα, με την αντιμεταναστευτική και αντιμουσουλμανική ρητορική, σχεδίαζε να κάψει δημόσια ένα Κοράνι. 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 4 περιπολικά πυρπολήθηκαν κατά τα επεισόδια και βίντεο με σκηνές χάους έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Στην εκδήλωση του Stram Kurs που έγινε τελικά στο Μάλμε εχθές, Σάββατο, ο ιδρυτής του κόμματος Ράσμους Παλουντάν εκφώνησε ομιλία σε μερικές δεκάδες άτομα, ενώ μια μικρή ομάδα αντιδιαδηλωτών πετούσαν πέτρες στους συγκεντρωμένους. Η αστυνομία παρενέβη με σπρέι πιπεριού και ο ίδιος ο Παλουντάν χτυπήθηκε στο πόδι με μια πέτρα, όμως τελικά δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Τα επεισόδια πάντως συνεχίστηκαν στην πόλη με φωτιές σε κάδους, «πετροπόλεμο» συλλήψεις και οδοφράγματα.

Ειδήσεις σήμερα

Ελλάδα: Αλλάζουν όλα στα τρένα – Επεσαν οι υπογραφές

Χημικό ευνουχισμό για τους βιαστές ανηλίκων εξετάζει το Περού

Μυστήριο με… σαρκοφάγο που βρέθηκε θαμμένη 19 μέτρα κάτω από την Παναγία των Παρισίων

Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr