Στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης επανέρχονται πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε σχέση με τις τιμές, προσθέτουν ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις της Ε.Ε. ήδη εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεταφορά κερδών από τις ανανεώσιμες πηγές και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον καταναλωτή που αποτελούν εξάλλου τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επισημαίνονται, ακόμη, οι εκπτώσεις που εφαρμόζουν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ προς τους πελάτες τους.

Δεν αποκλείονται, πάντως, περαιτέρω ανακοινώσεις για στήριξη των καταναλωτών εντός της εβδομάδας.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, από τον οποίο τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ανακοινώσεις για τη συγκράτηση των τιμών και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Οι προτάσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν αποσκοπούν στην εξάλειψη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία πριν από το 2030 με μέτρα όπως η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και των εισαγωγών μέσω αγωγών από προμηθευτές εκτός Ρωσίας, η αξιοποίηση του βιομεθανίου και ανανεώσιμου υδρογόνου, η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εξηλεκτρισμού και άλλα.

Η Ε.Ε. φιλοδοξεί να μειώσει εφέτος την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 100 δισεκ. κυβικά μέτρα, μέγεθος που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο έξι σημείων προτείνει στην Ε.Ε. ο Κυρ. Μητσοτάκης

Κομισιόν: Σχέδια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και 80% – Επιταχύνεται το Green Deal

Το σχέδιο απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο: Πώς θα μειωθεί η προμήθεια κατά 2/3 φέτος;Ακολουθήστε το Money Review στο Google News