Για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη διάταξη για το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, σημειώνοντας ωστόσο η κυβέρνηση δεν περιμένει αλλαγή στις τιμές, καθώς αυξάνεται η πρώτη ύλη.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται από ένα κράτος μόνο του και πως σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει επιπλέον δέσμη μέτρων.

«Δουλεύουν στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες»

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε τεράστιο λαϊκισμό τους ισχυρισμούς πως η τιμή στην ενέργεια αυξήθηκε στη χώρα μας γιατί έχουν κλείσει οι λιγνιτικές μονάδες. Εξήγησε ότι εκτός από μια μονάδα στην Καρδιά Αμυνταίου που έκλεισε το 2018, όλες οι άλλες λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση αφορά στο κλείσιμό τους το 2023, υποστηρίζοντας πως το μελλοντικό αυτό σχέδιο δεν είναι δυνατό να επηρεάσει την τιμή τον Μάρτιο του 2022.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν τι θα είχε γίνει αν η Ελλάδα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης και έπρεπε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε συνθήκες πληθωριστικής δραχμής.

Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επιταγή ακρίβειας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και θα τους βοηθήσει από το υστέρημα του κράτους.

Τέλος, εξήγησε ότι η επιταγή αυτή θα αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα, ενώ οι όροι και το ύψος θα εξειδικευτούν από το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Με άνοδο έως 32% αντιδρά στις ρωσικές απειλές

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

Κομισιόν: Σχέδια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και 80% – Επιταχύνεται το Green DealΑκολουθήστε το Money Review στο Google News