Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής τροφίμων διαπιστώνουν με «σκληρό» τρόπο ότι οι επενδυτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να προσπεράσουν τις συνεχιζόμενες απώλειες και το αυξανόμενο κόστος.

Η μετοχή της Delivery Hero υποχώρησε σχεδόν στο ένα τρίτο της αξίας της την Πέμπτη ή περίπου κατά 5,1 δισ. ευρώ (5,9 δισ. δολάρια), στις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της. Σε πτώση και οι ανταγωνίστριες Peers Just Eat Takeaway.com και Deliveroo, συνεχίζοντας τις μεγάλες απώλειες.

Οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με τις μετοχές τεχνολογίας εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων και της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων. Ενώ όμως παρατηρείται μία γενικότερη μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι εταιρείες delivery υποχωρούν περισσότερο από τις υπόλοιπες τεχνολογικές. 

Αναλυτές επικαλούνται τον απρόβλεπτο «χαρακτήρα» της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την εκτίναξη της ζήτησης για food delivery που έφερε η πανδημία, τα ρυθμιστικά εμπόδια στο επιχειρηματικό μοντέλο τους, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις startups και τις μη δοκιμασμένες νέες επιχειρήσεις, ως βασικούς λόγους πίσω από την πτώση των μετοχών τους. 

«Έχω την εντύπωση ότι η ατζέντα αλλάζει θεμελιωδώς», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ρέινολντς, αναλυτής της Davy. 

Food delivery companies have seen their stock drop in recent months   

Oι εταιρείες food delivery «είδαν» τις παραγγελίες τους να εκτοξεύονται στα ύψη στη διάρκεια των lockdowns, όταν η εστίαση έμεινε κλειστή και ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν στις online παραγγελίες. Όταν όμως άνοιξαν ξανά οι οικονομίες στη Δυτική Ευρώπη και οι τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες στο food delivery «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν περισσότερο από το ήμισυ από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξαν στη διάρκεια της πανδημίας. 

«Πρόκειται για έναν έλεγχο της πραγματικότητας αυτό που γίνεται στην αγορά, η οποία διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι εύκολα επεκτάσιμες με τον τρόπο που είναι συχνά η τεχνολογία», δήλωσε ο Νέιλ Κάμπλινγκ, επικεφαλής της TMT Research στη Mirabaud Securities, προσθέτοντας ότι το κεφάλαιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο πρόσβασης στον κλάδο.

Και ενώ εταιρείες όπως η Deliveroo και η Delivery Hero στρέφονται σε νέες προσφορές γύρω από την ταχεία παράδοση καταναλωτικών αγαθών, είναι σχετικά μη δοκιμασμένες, δήλωσε ο Ιωάννης Ποντίκης, αναλυτής της Morningstar.

Έπειτα, υπάρχει και το θέμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού από νεοεισερχόμενους, όπως οι startups ταχείας παράδοσης ειδών παντοπωλείου Getir, Gorillas, Zapp και Gopuff. Η Delivery Hero χρειάστηκε να επενδύσει στην Τουρκία το περασμένο τρίμηνο για να αποκρούσει την Getir, ενώ η Deliveroo δημιουργεί τη δική της γρήγορη υπηρεσία ειδών παντοπωλείου για να ανταγωνιστεί τους νέους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εταιρείες delivery: Μετά την έκρηξη και τα deals, η νέα ευκαιρία του 1 τρισ.

Delivery: Πρόταση της Κομισιόν για αποκλειστικά μισθωτούς διανομείς

 



Ακολουθήστε το Money Review στο Google News