Αποκαλυπτικός ήταν ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην πρώτη του συνέντευξη στην χώρα μας που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας (31/1) στη Nova και στον Ντέμη Νικολαΐδη όπου και μίλησε για όλα. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση του να κοπούν πλέον οι αναλύσεις των φάσεων μέσω βίντεο ενώ ζήτησε από τους προέδρους να κάνουν παράπονα μόνο στον ίδιο και όχι στους Έλληνες διαιτητές.

Ο Βρετανός αρχιδιαιτητής τόνισε πως προσπαθεί να έχουν όλες οι ομάδες ίσες ευκαιρίες και τόνισε ότι θέλει να επανέλθουν οι Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι αλλά και να υπάρξει και πάλι Έλληνας αρχιδιαιτητής (όλα αυτά όμως να γίνουν με το σωστό τρόπο), ενώ μίλησε και για τις απειλές που είχε δεχθεί και τις αποκάλυψε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράλληλα, ανέλυσε και τις επίμαχες φάσεις στο ΠΑΟΚ-ΟΦΗ και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, δίνοντας την ερμηνεία του για το χέρι-πέναλτι.

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ μιλώντας στην εκπομπή Monday FC στη NOVA με τον Ντέμη Νικολαϊδη επισήμανε για:

Τις αρμοδιότητες και τους στόχους του στην ΚΕΔ / ΕΠΟ: Ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση. Είχα τελειώσει την πορεία μου μου στην Κίνα. Όταν ήρθε η ευκαιρία στην Ελλάδα ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Παρότι ήξερα ότι θα ήταν ένα τοξικό περιβάλλον ήθελα να βοήθησω με την εμπειρία του με την Premier. Ήταν δύσκολη η επιμόρφωση των διαιτητών λόγω του covid-19. Ήθελα να κάνω τους διαιτητές επαγγελματίες. Να ελέγχονται έτσι καλύτερα.

Τις επαφές του με το Big 4: Έχω μιλήσει με όλους τους προέδρους και όχι μόνο με το Big 4. Κάθε εβδομάδα προσπαθώ να σιγουρέψω ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Φέρνουμε ξένους διαιτητές αλλά αυτό ήταν μία απόφαση πριν έρθω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ήθελαν τη διαιτησία να είσαι όσο πιο δίκαιη. Θέλω να επανέλθουν οι Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι αλλά με τον σωστό δρόμο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν παράπονα. Παντού υπάρχουν. Όλοι κάνουμε λάθη ειδικά εφόσον τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν έχουν δόλο. Κάνω το καλύτερο δυνατό σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Τη διαιτησία στην Ελλάδα: Νομίζω ότι όταν χάνει μία ομάδα υπάρχουν παράπονα. Στην Ελλάδα πάντα ευθύνεται ο διαιτητής ακόμα και όταν οι ομάδες χάνουν δίκαια. Εάν δούμε αυτή τη σεζόν και τις προηγούμενες δεν βλέπω μεγάλα σκάνδαλα. Στην Ευρώπη κάνουν πιο μεγάλα λάθη. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με προέδρους για παράπονα.

Την παραμονή του σε σχέση με το Big 4: Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με το Big 4 η παραμονή μου. Εάν η ΕΠΟ, η Κυβέρνηση και όλες οι ομάδες πιστεύουν ότι κάνω καλή δουλειά μπορούν να μου προσφέρουν νέο συμβόλαιο. Δεν πιστεύω ότι το Big 4 έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον μου. Εάν θέλουν να συνεχίσω το πρότζεκτ μου. Δεν μπορώ να τα αλλάξω όλα σε μία νύχτα. Αντικατέστησα κάποιους διαιτητές την περασμένη περίοδο. Θα το κάνω και φέτος. Εάν συνεχίσετε να αλλάζετε τους επικεφαλής της ΚΕΔ θα αλλάζετε πλάνα. Θέλω να βάλω VAR στη Super League 2. Για μένα το καλύτερο είναι να συνεχίσει ένας ξένος ειδικός και στα επόμενα χρόνια. Να επανέλθει Έλληνας αρχιδιαιτητής όταν επανέλθει η εμπιστοσύνη των ομάδων.

Τις επαφές του με την ΕΠΟ και τα σεμινάρια: Συναντώ συχνά τον πρόεδρο της ΕΠΟ και μιλάμε. Τα διαδικτυακά σεμινάρια δεν είναι ίδιο αλλά εκπαιδεύουμε συνεχώς τους διαιτητές και για τη διαχείριση των αγώνων. Θα ήθελα παραπάνω συναντήσεις αλλά η πανδημία μας δημιούργησε προβλήματα.

Το εάν υπάρχει πίεση στους διαιτητές: Δεν νομίζω ότι οι διαιτητές είναι πλέον υπό πίεση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από πέρυσι. Οι κακοί διαιτητές δεν θα διαιτητεύουν στη Super League. Έχουμε έναν πίνακα αξιολόγησης που έδειξε πως οι διαιτητές που δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε αντικαταστάθηκαν. Δεν θα ανεχθώ λάθη. Προς τους διαιτητές: εάν αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο θα παίρνουν παιχνίδια. Εάν όχι θα φέρνουμε ξένους. Έχουμε πολύ καλούς Έλληνες διαιτητές και τους στηρίζουμε. Λέω στους προέδρους να μην τηλεφωνούν στους διαιτητές. Δεν είναι αποδεκτό να το κάνουν. Λέω στους διαιτητές να μην σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να συγηκεντρώνονται στο να διαιτητεύουν τους αγώνες με δίκαιο τρόπο.

Τις απειλές που ανέφερε ο κ. Αυγενάκης ότι δέχθηκε: Υπάρχουν διαφορετικές πτυχές απειλών. Στα social media μου, μου επιτίθενται κάθε εβδομάδα οπαδοί ομάδων. Όταν ήμουν διαιτητής λάμβανα τέτοια μηνύματα. Δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα για την παρουσία μου σε ένα εστιατόριο. Μίλησα για αυτές τις απειλές για να μειωθούν. Η υπόθεση έκλεισε και προχωράμε.

Τους Έλληνες και τους ξένους διαιτητές: Πολλές φορές οι ξένοι παίρνουν την πίεση μακριά από τους Έλληνες διαιτητές σε σημαντικά ματς.

Τα reports και γιατί σταμάτησαν και το πότε είναι χέρι – πέναλτι: Όταν έφερα το βίντεο ήταν μία ευκαιρία για διαφάνεια. Να δείξουμε την επικοινωνία και τα ηχητικά των διαιτητών. Να γίνουν πιο επαγγελματίες οι διαιτητές. Ήταν σημαντικό να αλλάξουμε το πρότζεκτ. Το εκπαιδευτικό κομμάτι τώρα δεν ήταν τόσο σημαντικό. Εάν οι ομάδες θέλουν να μου μιλήσουν για αποφάσεις μπορώ να τους μιλήσω. Τα εβδομαδιαία βίντεο νιώθω ότι έχασαν το νόημά τους. Τώρα θέλουμε να κάνουμε αυτό για τη Super League 2. Το χέρι είναι από τις πιο υποκειμενικές αποφάσεις. Δεν χαροποιεί κανέναν η απόφαση. Ένα από τα κριτήρια είναι εάν μεγαλώνει το σώμα. Επίσης άλλαξε ο κανονισμός στο χέρι. Εάν το χέρι είναι πάνω από το κεφάλι είναι πέναλτι. Συνεπώς κοιτάς για διαφορετικά κριτήρια. Υπάρχει αυτό το υποκειμενικό στοιχείο. Εάν κόψω τη μπάλα και κάνω κίνηση με το χέρι είναι παράβαση. Ο VAR έχει όλες τις κινήσεις και μπορεί να πάρει αποφάσεις. Είχαμε περιπτώσεις που δεν θεωρώ ότι ήταν χέρι – παράβαση το τελευταίο διάστημα.

Το χέρι του Κάργα με τον ΠΑΟΚ μετά από κοντρόλ με το πόδι, για φάση του Άρη με Ατρόμητο αλλά και και το πέναλτι στον Βούρο στο ΠΑΟΚ – ΟΦΗ, όπως και για τη φάση με Ζαμπά και Ολυμπιακό: Το τρίτο βίντεο είναι λάθος (εννοεί λάθος απόφαση για το ΠΑΟΚ – ΟΦΗ). Είπα στους διαιτητές ότι έκαναν λάθος. Αυτό ήταν λάθος. Ήταν ξεκάθαρο λάθος του διαιτητή και του το μεταφέραμε αυτό. Για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ήταν σωστή απόφαση (εννοεί τη φάση με το χέρι του Ζαμπά να μην δοθεί πέναλτι).

Τη συνέχεια στη διαιτησία: Κάποιες ομάδες από πιο χαμηλές θέσεις παλεύουν με τις πιο μεγάλες. Δεν είμαστε τέλειοι. Θέλω και θέλουμε να προωθήσουμε νέους διαιτητές. Θέλω την ευκαιρία στους Έλληνες διαιτητές να επιστρέψουν στα γήπεδα. Εάν φέρουμε την επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα και φέρουμε κεντρικά τη διαιτησία στην Αθήνα αυτό θα δώσει χρόνο στους διαιτητές να αφοσιωθούν στη διαιτησία. Δεν μπορώ να τους χαροποιήσω όλους. Εάν ένας διαιτητής κάνει λάθος θα το πω. Είμαι ειλικρινής. Εγώ έκανα πολλά λάθη ως διαιτητής. Όσο είναι ανθρώπινα τα λάθη τα αποδεχόμαστε. Το χέρι στο ματς του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ (τη φάση αυτή) δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Το VAR δεν μπορεί να κάνει λάθη. Πιστεύω πως τα λάθη των διαιτητών είναι λιγότερα.

Την απουσία Ελλήνων διαιτητών από μεγάλες διοργανώσεις: Άλλαξα λίγο τη λίστα με τους διαιτητές για τη FIFA. Μετά τα 45-46 χρόνια δεν μπορεί να διευθύνεις αγώνες. Χρειαζόμαστε χρόνο. Ο Σιδηρόπουλος ήταν μαζί μου στο Euro της Γαλλίας. Ήταν 4ος μαζί μου σε 2 ματς. Είναι θέμα διδακτικής εμπειρίας και μετά είναι θέμα ποιότητας. Πρέπει να βελτιωθούμε.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και χιόνια

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ως τις 31 Μαρτίου

Πώς «ναυάγησε» η μομφή του Τσίπρα: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr