Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού εντός έξι μηνών ή με την αναμνηστική δόση προστατεύονται επίσης και από την παραλλαγή Omicron, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νιτζάν Χόροβιτς.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως εντοπίστηκαν ακόμα δυο κρούσματα της «παραλλαγής της Μποτσουάνας», αυξάνοντας στους τέσσερις τους μολυσμένους από την «Omicron» στην χώρα.

«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Omicron, αλλά υπάρχει αισιοδοξίας και ενδείξεις ότι όσοι εμβολιάζονται είναι επίσης προστατευμένοι από αυτή την παραλλαγή», είπε ο Χόροβιτς κατά την επίσκεψή του στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στην πόλη Μπερσέμπα.

«Το εμβόλιο είναι πραγματικά κρίσιμο αυτή τη στιγμή», είπε ο Χόροβιτς και συμπλήρωσε πως «όποιος ανεμβολίαστος εκτεθεί στην παραλλαγή θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο Channel 12 , το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Omicron από ό,τι με της Δέλτα – 90% σε αντίθεση με 95% – ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό – περίπου 93% – στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ικανότητα της παραλλαγής να μολύνει είναι περίπου 1,3 φορές υψηλότερη από την Δέλτα. Ταυτόχρονα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη στην κατοχή του τα στοιχεία που δημοσίευσε το Channel 12, ενώ ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ Σάρον Αλρόι-Πρέις είπε ότι τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και κατά της νέα παραλλαγής του αναμένεται σύντομα να κοινοποιηθούν στο Ισραήλ.

Την είδηση ανάρτησε στο Twitter και ο Βασίλειος Μαργαρίτης, Ανώτερος Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Walden στις ΗΠΑ.

«Τα καλά νέα της ημέρας: τα πρώτα στοιχεία από Ισραήλ δείχνουν πως ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο κ από την Όμικρον. Πολύ νωρίς, αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται η γνώση πως οι παραλλαγές επιβαρύνουν πιο πολύ τη μετάδοση (για αυτό μάσκα/αποστασιοποίηση) και όχι τη σοβαρή νόσο», γράφει ο καθηγητής και χαρακτηρίζει την είδηση ως άρθρο της ελπίδας.

1/ Τα καλα νεα της ημερας: τα πρωτα στοιχεια απο Ισραηλ δειχνουν πως ο εμβολιασμος προστατευει απο σοβαρη νοσηση κ θανατο κ απο την Ομικρον. Πολυ νωρις,αλλα φαινεται να επιβεβαιωνεται η γνωση πως οι παραλλαγες επιβαρυνουν πιο πολυ τη μεταδοση(για αυτο μασκα/αποστασιοποιηση) κ οχι
— Vasileios Margaritis, PhD, MSc, DDS (@v_margar) November 30, 2021

Ειδήσεις σήμερα

Μετάλλαξη Omicron – Μπουρλά: Εμβόλιο για τη νέα παραλλαγή σε 100 μέρες αν χρειαστεί

Πυροβολισμοί στο Χαλάνδρι: Εξιτήριο από το νοσοκομειο πήρε ο 68χρονος οφθαλμίατρος

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Βρήκαν την 16χρονη κόρη τους απαγχονισμένη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr