Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg, καθώς τα μεγάλα στούντιο γυρίζουν όλο και περισσότερες ταινίες στη χώρα, αφού με projects όπως το «GO», που είναι το σίκουελ του «Knives Out», αξιοποιούν το πρόγραμμα οικονομικών κινήτων cash rebate. 

Η Ελλάδα έχει δώσει το πράσινο φως σε συνολικά 140 ταινίες από όλο τον κόσμο από το 2018, με τη συνολική επένδυσή τους να υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΟΜΕ. 

Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα projects είναι το «The Enforcer» με τον Antonio Banderas, όπου πολλές από τις σκηνές που υποτίθεται ότι εκτυλίσσονται στο Μαϊάμι, γυρίζονται στη Θεσσαλονίκη. 

Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, Millenium Media, αγόρασε ένα ακίνητο στη Θεσσαλονίκη για να φτιάξει το πρώτο στούντιο που ανήκει σε εταιρεία του Χόλιγουντ στην Ελλάδα, όταν ολοκληρωθεί, το 2022. Μέρη του «The Enforcer» θα γυριστούν εκεί. 

«Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική ως προορισμός και προσφέρει διαφορετικά τοπία τα οποία δεν έχουν εκτεθεί υπερβολικά μέσα από τις ταινίες», είπε στο Bloomberg ο πρόεδρος της Millenium, Jeffrey Greenstein. «Εάν προστεθεί και το tax rebate, η Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο ελκυστική», σημείωσε. 

Υπό το πρόγραμμα cash rebate, οι εταιρείες παραγωγής παίρνουν πίσω το 40% των εξόδων που κάνουν στην Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εγγύηση, όταν οι παραγωγοί αναζητούν χρηματοδότηση μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Ελλάδα προσθέτει επιπλέον φορολογική ελάφρυνση στο 30% των επιλέξιμων εξόδων. 

Η χρηματοδότηση του rebate γίνεται μέσω του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ για το 2018-2022. Οι παραγωγοί είναι ενθουσιασμένοι, αλλά θα ήθελαν να δουν το πρόγραμμα να επεκτείνεται και να διευρύνεται, γράφει το Bloomberg. 

«Έχουμε τουλάχιστον τρεις ταινίες που είναι τέλειες για να γυριστούν στην Ελλάδα και έτοιμες να ξεκινήσουν», λέει ο Greenstein. «Πριν να τους δώσουμε το πράσινο φως για γυρίσματα στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε κρατική στήριξη για το rebate ή κάποια τραπεζικό ίδρυμα να παρέμβει και να δανείσει με εγγύηση το πρόγραμμα», προσθέτει. 

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περισσότερες από 35.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις νέες παραγωγές, με δευτερογενή οφέλη για εστιατόρια, ξενοδοχεία και κατασκευές. 

Ταινίες:

GO: Παραγωγή Netflix, με τους Daniel Craig, Kate Hudson, Dave Bautista, Edward Norton, Janelle Monáe.

The Enforcer: Παραγωγή Millenium, με τους Antonio Banderas, Kate Bosworth.

Crimes of the Future: Παραγωγή Crimes Production, με τους Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart.

Beckett: Παραγωγή Netflix, με τους John David Washington, Boyd Holbrook, Vicky Krieps, Alicia Vikander.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg Money Review