Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε επισήμως την παροχή υποστήριξης ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δείχνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές και στηρίζει εμπράκτως την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με μόχλευση των δημοσίων πόρων, θα δημιουργεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση ακόμη περισσότερων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα 400 εκατ. ευρώ της δανειακής σύμβασης, σε αρμονική και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, θα πολλαπλασιαστούν έως και τρεις φορές και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ευελπιστούμε ότι η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων θα οδηγήσει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων», δήλωσε η Αθηνά Χατζηπέτρου, προέδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Η διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να καινοτομούν, να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να αντέχουν στις προκλήσεις που προκαλεί ο COVID-19, αποτελεί κοινό στόχο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω την υποστήριξη της ΕΤΕπ ύψους 400 εκατ. ευρώ προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και να ανακοινώσω την περαιτέρω ενίσχυση της τεχνικής μας συνεργασίας. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ μαζί με τους υπουργούς και τους συναδέλφους μου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στα εγκαίνια της νέας έδρας τους, γεγονός που μου επιτρέπει να δείξω αυτοπροσώπως την υποστήριξη της ΕΤΕπ», δήλωσε ο Werner Hoyer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψης στα νέα γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Αθήνα, υπογράφηκε η πρώτη δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ του δανείου της ΕΤΕπ από τον υπουργό Οικονομικών και διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen, μαζί με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Επιπλέον, συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Alain Godard και ο επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Ιωάννης Καλτσάς.

Η νέα υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα βοηθήσει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) να αυξήσει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και να παρέχει 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις από εταιρείες ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Midcap) σε όλη την Ελλάδα.

Ποσοστό 30% των δανείων θα χορηγηθεί σε μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το 70% θα διατεθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την ΕΑΤ και μέσω ελληνικών τραπεζών οι οποίες θα παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενισχύει τη συνεργασία της τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης που παρέχεται στις ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΤΕπ συνεργάζεται με εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και απέσπασε τεχνικούς και χρηματοοικονομικούς ειδικούς στην ΕΑΤ όταν αυτή ιδρύθηκε.

Η ΕΑΤ αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές ΜΜΕ και τις τράπεζες και είναι σε θέση να αναλάβει τον επιχειρηματικό κίνδυνο που συνήθως δεν αναλαμβάνουν οι εμπορικές τράπεζες.Money Review