Στην επιφάνεια του Άρη κατάφεραν να «προσγειωθούν» για πρώτη φορά οι Κινέζοι, οι οποίοι είδαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Zhurong» να ολοκληρώνει με επιτυχία τη διαστημική αποστολή του.

«Το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε σε μια τοποθεσία της απέραντης πεδιάδας, η οποία είναι γνωστή ως “Utopia Planitia”, αφήνοντας ένα κινεζικό αποτύπωμα στον Άρη για πρώτη φορά», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Μάλιστα, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα σ’ όλους όσους συμμετείχαν στη διαστημική αποστολή.

«Υπήρξατε αρκετά γενναίοι, επιδιώξατε την αριστεία και τοποθετήσατε τη χώρα μας στις προηγμένες βαθμίδες της πλανητικής εξερεύνησης. Το εξαιρετικό σας επίτευγμα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις αναμνήσεις της μητέρας πατρίδας και του λαού» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Το κινεζικό όχημα χρειάστηκε περίπου 17 λεπτά για να «ξεδιπλώσει» τους ηλιακούς συλλέκτες και την κεραία του, προκειμένου να στείλει σήματα στους ελεγκτές εδάφους, σε απόσταση μεγαλύτερη των 320 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. 

Το «Zhurong», το οποίο έλαβε το όνομά του από τον Κινέζο Θεό της φωτιάς, διαθέτει έξι επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας κάμερας τοπογραφίας υψηλής ανάλυσης.

Αποστολή του είναι να μελετήσει το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη. Θα αναζητήσει επίσης, σημάδια αρχαίας ζωής, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε υπογείων υδάτων και πάγων.

Το διαστημικό σκάφος, βάρους πέντε τόνων, εκτοξεύτηκε από το νησί Χαινάν της νότιας Κίνας τον Ιούλιο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, μόνο οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να προσεδαφιστούν στον «κόκκινο» πλανήτη. Οι προσπάθειες όλων των υπόλοιπων χωρών, είχαν αποτύχει για διάφορους λόγους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters



Money Review