Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία χιλιάδες κέντρα εμβολιασμού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα
αναπτύξουμε όλους τους πόρους της
ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να
λειτουργήσουμε χιλιάδες κέντρα
εμβολιασμού», ακόμη και σε γυμνάσια ή
σε γήπεδα, είπε σε συνέντευξη Τύπου που
παραχώρησε στο Γουίλμινγκτον του
Ντέλαγουερ.

100.000
γιατροί και νοσηλευτές στη διαδικασία
εμβολιασμού

Tο σχέδιο του Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει και κινητοποίηση 100.000 γιατρών και νοσηλευτών που θα αναλάβουν τους εμβολιασμούς. Νωρίτερα, το επιτελείο του ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να χαλαρώσει ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε συνταξιούχους επαγγελματίες υγείας.

«Παραμένουμε σε έναν πολύ σκοτεινό χειμώνα», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση «θα χειροτερεύσει προτού καλυτερεύσει», αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο προσωπάρχης του νέου προέδρου των ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα πως αναμένεται ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα να ξεπεράσει τις 500.000.

Προτεραιότητα
στους άνω των 65 ετών

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με το επιτελείο του, θα δοθεί στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και στους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής». Στόχος είναι να χορηγηθούν 100 εκατομμύρια δόσεις κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει μια πρώτη δόση ενός εκ των δύο εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, γνωστοποίησαν την Τετάρτη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου, o Tζο Μπάιντεν θα προσφύγει στον Νόμο Περί Αμυντικής Παραγωγής για να αυξήσει την παραγωγή φιαλιδίων, συριγγών και άλλων υλικών, αλλά και για να στηρίξει τη μεταφορά και φύλαξη των εμβολίων.